Nissan Primera Owners Club Nissan Primera Owners Club > General Open Forums - NO TRADING! > New Members
  New Posts New Posts RSS Feed - Severe Juddering on Accelerator Use
  FAQ FAQ  Forum Search   Events   Register Register  Login Login

Severe Juddering on Accelerator Use

 Post Reply Post Reply
Author
Message
Phantom Engineer View Drop Down
NPOC Guest
NPOC Guest


Joined: 01 Dec 2018
Location: Lowestoft
Online Status: Offline
Points: 1
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote Phantom Engineer Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Topic: Severe Juddering on Accelerator Use
    Posted: 01 Dec 2018 at 8:43pm
Hi!
I'm the happy owner - usually - of a 2005 Hatchback 1998cc, now with 108k on the clock.

In the last week or so a severe judder has appeared when I use the accelerator. My mechanic had the care for four days, and having completed a service only a few days previously, checked for all the standard potential faults, and a few discovered from these forums: spark plugs, ignition coils, air leak, fuel line, etc. He eventually thought he'd sorted the problem when dealing with an earthing issue on the rear lights, as related here-abouts.

However, 24 hours later the problem has re-appeared....! I'm no mechanic at all, but have looked on these topic postings, and can't see anything that he hasn't already considered/looked at.

On the first use of the day, or if it's been standing for a longer while, there is no problem. The car runs well with seemingly no issues. If I stop the car, and leave it parked for half an hour let's say, the juddering starts straight away on starting, in low and high gears and revs, and whenever I put a little pressure on the accelerator. The engine management warning light comes on fully, or it flashes, and a message regarding the engine management system appears. The car doesn't stall, and on idle you wouldn't think there was an issue.

Has anybody got any thoughts I can pass onto my mechanic?
Back to Top
p11primeragt View Drop Down
NPOC Elite Member
NPOC Elite Member
Avatar

Joined: 29 Jul 2011
Online Status: Offline
Points: 18648
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote p11primeragt Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 01 Dec 2018 at 9:00pm
If the EML is coming on and not just flashing it would be worth reading the code with a ob2 code reader next time which would help big time in pinpointing the problem.

It would seem like it's a fuelling issue, maybe to a faulty sensor.


Back to Top
timeshock! View Drop Down
NPOC Member
NPOC Member
Avatar

Joined: 29 Jan 2006
Location: Newcastle
Online Status: Offline
Points: 13682
Post Options Post Options   Thanks (0) Thanks(0)   Quote timeshock! Quote  Post ReplyReply Direct Link To This Post Posted: 02 Dec 2018 at 8:52am
Hi and welcome to the forumHandshake
 
You can read the codes manually

http://www.npoc.co.uk/forum/p12-all-engines-read-reset-ecu-fuel-pump_topic54932.html

when you do it correctly just count the flashes of the light it will give a repeating sequence of four digits, 10 flashes representing zero

 

http://www.npoc.co.uk/forum/nissan-primera-p12-engine-management-light-reset_topic54280.html

Back to Top
 Post Reply Post Reply

Forum Jump Forum Permissions View Drop Down

This forum is optimised for a 1024x768 screen resolution

Copyright © 2001-2018 Nissan Primera Owners Club. All rights reserved.